Alles over de Kampioensclubmatch (KCM)

Voor wie?

Alle eigenaren van een Barbet met een stamboom en in het bezit van de noodzakelijke inentingen kunnen deelnemen aan de keuringen. Indien u met uw hond alleen wilt deelnemen aan eventuele nevenactiviteiten, bent u eveneens welkom. Het is geen verplichting lid te zijn van de Barbetclub. 

Wat is het kenmerk van de kampioenschapsclubmatch?

Deze clubmatch is een hondententoonstelling waaraan allereerst Barbets van clubleden meedoen. Barbets van eigenaren die geen lid zijn kunnen zich eveneens inschrijven, echter de club behoudt het recht externe inschrijvingen te weigeren of te cancelen indien het aantal bestaande inschrijvingen het totaal aantal toegestane deelnemers overschrijdt waarbij inschrijvingen van clubleden voorrang verkrijgen. In geval van reeds betaalde inschrijvingskosten worden die vanzelfsprekend in een dergelijk geval gerestitueerd.   

Het streven is een ongedwongen en gezellige sfeer waarin jonge, onervaren honden en beginnende exposanten de kans krijgen ervaring op te doen met hondenshows. Op een KCM wordt de tijd genomen de onervaren combinaties duidelijk uit te leggen wat van hen verwacht wordt. Tevens is de clubmatch een mooie gelegenheid kennis te maken met andere Barbets en hun eigenaren, met diverse fokkers en natuurlijk met de nestgenootjes van je eigen hond indien aanwezig.

Naast de keuringen organiseren we tijdens de KCM bepaalde nevenactiviteiten waaraan u met uw hond vrij kunt deelnemen. Ook mensen die hun hond niet laten keuren kunnen hier aan mee doen. Daarnaast kunt u als toeschouwer eens meemaken hoe keuringen op een hondenshow gaan.

Hoe gaan de keuringen in zijn werk?

U meldt zich aan bij het secretariaat als exposant en vermeldt de naam van de hond die gekeurd gaat worden in de klasse waarvoor u de hond hebt ingeschreven. U moet het paspoort met de inentingen en een kopie van de stamboom kunnen tonen indien daarom gevraagd wordt.

U ontvangt als exposant de catalogus van de KCM waarin alle honden zijn vermeld die op die dag gekeurd gaan worden. Tevens  ontvangt u het volgnummer dat u duidelijk zichtbaar op de bovenarm dient te dragen als u de ring binnen gaat voor de keuring.

Zoek vervolgens een plekje op het veld. In de catalogus staat het verloop van de dag aangegeven. De ringmeester roept de nummers om die aan de beurt zijn, waarna je op die volgorde in de ring gaat staan. De hond moet netjes staan voor de keurmeester waarbij de keurmeester de hond bekijkt en betast. Om het gangwerk te beoordelen, zal de combinatie nog een rondje en een stukje in rechte lijn moeten lopen. De totale duur van de keuring is ongeveer 4 minuten.

De keurmeester dicteert een verslag (keurrapport) aan de schrijver en geeft een kwalificatie aan de hond. Mogelijke kwalificaties zijn: Uitmuntend, Zeer Goed, Goed, Matig of Diskwalificatie.

Honden die 1ste in hun klas worden, met als kwalificatie Uitmuntend, komen aan het eind van de dag terug. Uit deze honden worden de Beste Reu en de Beste Teef gekozen. Ook de honden die 2de in hun klas worden, maken nog kans om terug te komen voor Reserve Beste Reu of Reserve Beste Teef.

De honden in de Babyklas en de Puppyklas zijn nog te jong voor de officiële beoordelingen U, ZG, G of M, omdat deze pas op de leeftijd van 9 maanden mogen worden gegeven. Ze worden gekwalificeerd met VB (Veel Belovend), B (Belovend) of WB (Weinig Belovend).

Klassen.

Er zijn in diversen klassen opgedeeld per leeftijd of specifieke classificatie. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen per klas wordt definitief bepaald of de klas wordt gehanteerd tijdens de KCM.

De klassen zijn:

Keuring 1: Jongste puppyklas/Puppyklas* (4-9 maanden)
Keuring 2: Jeugdklas (9-18 maanden)
Keuring 3: Tussenklas (15-24 maanden)          
Keuring 4: Open klas (15 maanden en ouder)
Keuring 5: Kampioensklas vanaf 15 maanden
Keuring 6: Veteranenklas (vanaf 8 jaar)
Keuring 7: Fokkersklas (vanaf 9 maanden gefokt door de exposant)

Welke honden kunnen deelnemen?

Alle Barbets die, op de dag van de tentoonstelling, minimaal 4 maanden oud zijn en een stamboom hebben. Loopse teven zijn welkom, maar let goed op je hond. Reuen moeten twee ingedaalde testikels hebben. Alle honden die aanwezig zijn tijdens de show (ingeschreven voor de keuring of als bezoeker) moeten een geldige vaccinatie of titerverklaring hebben.