Uiterlijk

Lichaamsbouw

De Barbet is een middelgrote, goed gebouwde hond met een rustieke uitstraling. Het lichaam is langer dan de hoogte en de borst is rond. De rug loopt recht naar achter waar die rond afloopt naar een relatief laag aangezette staart. De voorsnuit is korter dan de lengte van de schedel die relatief breed is met een duidelijke stop van snuit naar schedel. De inplant van de oren zijn op of onder ooghoogte. De oren zelf zijn lang en komen naar voren geklapt tot of voorbij de neusspiegel (minimaal 5 cm inclusief haar). De Barbet heeft een duidelijke baard. De hoogte van de voorpoot is een derde van de schofthoogte. De voeten zijn rond en breed met sterke nagels en min of meer duidelijke zwemvliezen tussen de tenen. Klik op de foto om in te zoomen.

De vacht oogt natuurlijk en is gekruld. Voor de keuring is de lengte van de vacht minimaal 5 cm. De haren op de schedel zijn bij voorkeur minimaal 12 cm. De vacht heeft de neiging te vervilten met klitvorming en vraag derhalve regelmatig onderhoud.  Verder komt de vacht voor in diverse kleuren. Eenkleurig zwart, bruin en geel, eventueel met witte aftekeningen. Alle schakeringen bruin en geel zijn toegestaan. De schakering dient bij voorkeur over het gehele lichaam hetzelfde te zijn.

Kleurvererving

De kleur van de vacht is afhankelijk van het gecombineerde effect van verschillende genetische varianten . Hoewel alle genen en allelen nog niet zijn geïdentificeerd , zijn veel factoren bekend welk effect dit heeft op het uiteindelijke uiterlijk van de hond. Om het inzicht hierin te vergemakkelijken hebben we een kleurenkaart bijgevoegd.

Grootte en gewicht

En volwassen Barbet weegt 18 – 30 kg en heeft volgens de huidige rasstandaard een schofthoogte van 53 – 61 cm voor teven en 58 – 65 cm voor reuen met een tolerantie van +/- 1cm.