Voor Pupkopers

De aanschaf van een Barbet

Oriënteer uzelf vooraf goed als u een Barbet pup wilt kopen. De Barbet is een plezierige, vriendelijke en aanhankelijke hond. Bedenk echter dat een Barbet, net als elke andere hond, moet worden opgevoed en dat opvoeding tijd kost! Zeker het eerste anderhalf jaar.

De Barbet is een energiek hondenras en heeft behoefte aan regelmatige beweging. Ze zijn gek op water en zwemmen graag, hoewel ze dit als pup wel moeten leren. Neem je Barbet mee voor een flinke wandeling, of laat de hond spelen met andere honden op een uitrenveld.
De Barbet is een hond die graag bij u in de buurt is, zowel de pup als de volwassen hond. De Barbet is zeker geen kennelhond en is niet graag lang alleen. Wanneer u (beide) buitenshuis werkt, is de Barbet geen geschikte hond.

De vacht van de Barbet verhaart niet, maar moet wel zeer regelmatig gekamd worden om klitvorming te voorkomen. Hoe veel werk dat is, hangt vooral af van de lengte van de vacht. Hoe dan ook, u zult tijd beschikbaar moeten maken om de Barbet goed te verzorgen. 

Voordat u een pup koopt

Praat met Barbet liefhebbers of eigenaars: zij hebben immers ervaring met het ras. U kunt ook telefonisch of per e-mail contact opnemen met de pupinfo. De commissie Fokzaken kan u uitgebreid informeren over het ras en uw vragen beantwoorden. De bij de club aangesloten fokkers, volgen het fokreglement van de club. Op deze website kunt u de namen van onze fokkers vinden op de pagina clubfokkers.

De fokker

De fokker is altijd zelf verantwoordelijk voor het fokken van zijn of haar nest en bepaalt zelf aan wie hij/zij een pup verkoopt. Vanuit de rasvereniging wordt er dan ook niet bemiddeld. De Barbetclub heeft een voorlichtende en sturende rol, waarbij zij zich ten doel heeft gesteld om een verantwoord fokbeleid op te stellen (o.a. volgens de richtlijnen van de Raad van Beheer), met als leidraad de gezondheid, het karakter en het behoud van de oorspronkelijke eigenschappen van de Barbet. De fokker is vrij om iemand, bij naIMG_5871der inzien, geen pup te verkopen. Overkomt het u, dan zal de fokker dit besluit motiveren. Ook u kunt het aanbod van een fokker natuurlijk afslaan. Laat u dit dan wel tijdig weten zodat de fokker niet als de pups al wat ouder zijn, alsnog op zoek moet naar een geschikte pupkoper. Het is erg belangrijk dat u wederzijds een plezierig contact hebt en dat u altijd terecht kunt bij de fokker met vragen. Een goede fokker heeft belangstelling voor de ontwikkeling van zijn/haar pups. Een goede fokker zorgt voor een goed contact en u wordt voldoende geinformeerd. Staat de werk- en denkwijze van de fokker u aan? Zien de pups er verzorgd uit en mag u vaker langskomen om naar de pups te kijken? Mag u de pups als ze wat ouder zijn vasthouden? Dit zijn allemaal zaken die bij een goede fokker horen. Kijk ook hoe het nestje erbij ligt. Is de moeder in goede conditie? Let op de algemene gezondheid en conditie van de pups en van de moederhond. Denk er wel aan dat een moederhond als gevolg van de dracht en het zogen van haar pups een minder mooie vacht kan hebben. Dit is volstrekt normaal. Bovendien zal ze er met gevulde melkklieren niet op haar mooist uitzien. De moederhond mag echter niet mager en lusteloos zijn! Zijn de pups vrolijk en levendig? Hebben de pups geen diarree of waterige oogjes, zijn ze niet te mager en niet te dik? Is de omgeving en de ren van de pups schoon? Als dit alles naar wens is, u wilt een pup kopen en de fokker wil deze aan u verkopen, maak dan gebruik van een door de Barbetclub geadviseerd koopcontract. Het gebruik van een koopcontract is nog niet verplicht voor de fokker. Twijfelt u en hebt u eigenlijk besloten dat u het pupje (toch) niet wilt, laat dit de fokker dan meteen weten.

Wat kost een pup?

De prijs van een pup is een afspraak tussen pupkoper en fokker. De prijs kan mede afhankelijk zijn van behaalde resultaten op tentoonstellingen van de ouderdieren. Denk eraan dat mooie gezonde ouders geen garantie geven tot het krijgen van een mooie gezonde pup, maar uiterlijk, gezondheid en karakter worden uiteraard wel bepaald door de genen die uw pupje meekrijgt van deze ouders. Vraag dus altijd naar de achtergrond van de voorouders van het pupje dat u wilt kopen.

Registratie

Als u een pup koopt moet u die registreren. Als het goed is heeft de fokker de pup reeds laten chippen. U dient dan echter het chipnummer op uw naam laten overzetten. In Nederland is registratie verplicht voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren. En voor honden die uit het buitenland komen. Sinds 1 november 2021 zijn er nieuwe regels bijgekomen. Meer informatie vindt u via deze link.

Is de stamboom een garantie op een gezonde pup?

Een stamboom op zich geeft geen garantie op de gezondheid van de pup. Het is slechts een afstammingsbewijs, zodat u zeker weet dat de pup afstamt van de ouderdieren volgens de stamboom. De stamboom van een Barbet van een clubfokker geeft echter wel een redelijke mate van zekerheid. Clubfokkers fokken volgens een Pupstrikt fokreglement. Dit reglement is opgesteld om zo gezond mogelijke Barbets te fokken, zodat het ras een gunstige toekomst heeft. De gezondheid van de Barbet is goed te noemen, maar er kan ondanks alle goede voorzorgen van onze zorgvuldige fokkers alsnog iets misgaan bij een pup. Dit is de fokker niet zonder meer aan te rekenen. Honden zijn levende wezens en kunnen ondanks gezonde ouders toch een ziekte of afwijking ontwikkelen. De gezondheidsuitslagen staan altijd vermeld bij een dekmelding, maar u kunt uiteraard bij een fokker vragen naar de officiële gezondheidsuitslagen van de ouderdieren (heupen en ogen), maar ook naar de algemene gezondheid.

Socialisatie

Het is de taak van de fokker om een pup tijdens de eerste 8 weken van zijn leven goed te socialiseren en kennis te laten maken met allerlei dagelijkse zaken (de stofzuiger, de afwasmachine, kinderen, de radio en tv, enz.) Het is heel belangrijk, dat pups al tijdens de eerste periode van hun leven dagelijks plezierige ervaringen opdoen met mensen zodat ze zich daarbij veilig kunnen voelen.

Hoe gezond is uw pup?

Alle nesten die gefokt worden door bij de Barbetclub aangesloten fokkers, voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen ten aanzien van gezondheid, karakter en uiterlijk. De ouderhonden zijn gecontroleerd en geschikt bevonden om nakomelingen te krijgen. Leidraad hierbij is het fokreglement. De club begeleidt de fokkers bij de keuze van combinaties van fokdieren, met als uitgangspunt de beste ontwikkeling van het ras. Om deze ontwikkeling te kunnen volgen, is het heel belangrijk dat ook de pups op hun beurt weer gecontroleerd worden. Bedenk u dus dat Toutes%20en%20Tiuku%206%20weeklaten controleren van uw pup van belang is voor de ontwikkeling van het ras, ook als uw hond zelf geen pups krijgt! Vraag voordat u uw pup koopt, bij uw fokker altijd naar de gezondheidsuitslagen van de betreffende ouderdieren, bijvoorbeeld op het gebied van heupdysplasie.
Goede gezondheidsuitslagen verminderen de kans op gezondheidsproblemen, maar bieden natuurlijk geen garantie op een gezonde pup. Alleen een gezondheidsverklaring van de dierenarts voor de pup is ook onvoldoende, omdat het altijd mogelijk is dat de hond toch drager is van een bepaalde afwijking, die op dat moment niet zichtbaar is. De kans op gezonde pups wordt door het fokken met uitsluitend gezonde ouderdieren uiteraard groter.

Een reu of een teef?

Een nadeel van een teef zou de loopsheid kunnen zijn (meestal 2 keer per jaar) en de daarmee gepaard gaande gedragsveranderingen als gevolg van veranderende hormonen. Deze veranderingen zijn overigens beslist niet bij elk teefje het geval. Een reu kan elk moment totaal verliefd raken wanneer er in zijn omgeving een teefje loops is. Van reuen wordt vaak gezegd dat ze aanhankelijker zijn maar lastiger op te voeden en van teefjes dat ze minder problemen zouden geven bij de training. Maar elke hond is verschillend en daardoor zal de reactie van elke hond ook anders zijn. Over het algemeen is van de Barbet te zeggen dat ze gelijkmatig van humeur zijn. De lichaamsgrootte en het gewicht zijn meestal wel verschillend bij reu en tIMG_0764_1024eef. Een sterke grote reu kan wat moeilijker te houden zijn dan een teefje maar met een goede opvoeding hoeft er nauwelijks verschil te zijn. In verband met de kleine populatie van de Barbet, is het in het belang van het ras om zo veel mogelijk verschillende honden voor de fok te gebruiken, om de genenpool zo breed mogelijk te maken. Als u voor een reu kiest, kan het zijn dat de club u vraagt uw hond eenmalig een teefje te laten dekken.

Opvoeding en training

Elke Barbet, reu of teef, heeft een consequente opvoeding nodig. Het moet duidelijk zijn dat u degene bent die bepaalt (met wat humor) wat er gebeurt en niet de hond. Het is verstandig om samen met uw hond deel te nemen aan een puppycursus, bijvoorbeeld via een Kynologenclub.

Een pup in huis!

Voor u en uw gezin begint nu een leuke maar ook een drukke tijd. Natuurlijk wilt u dat uw hondje opgroeit tot een gezonde, fijne Barbet. Gedurende het eerste levensjaar van uw hond is het van groot belang dat u het nog kwetsbare kraakbeen van uw opgroeiende puppy niet overbelast. Het skelet van een Barbet is pas uitgegroeid op de leeftijd van circa 12 maanden. U zult totdat de hond deze leeftijd heeft bereikt daar dus rekening mee moeten houden. Wanneer u het eerste jaar met veel zorg en beleid uw pup laat opgroeien, is de kans op een gelukkig hondenleven het grootst! De ouderwetse regels: rust, reinheid, regelmaat gelden zijn ook van toepassing op uw pup. Uw pup is de eerste tijd nog een echte baby. Dat betekent dat hij nog veel rust nodig heeft. Natuurlijk moet hij voor zijn sociale ontwikkeling heel veel indrukken opdoen, maar pas op dat u uw hondje niet overbelast. Uw barbetpupje kan de eerste paar weken ook op de arm mee om allerlei indrukken op te doen. Leer uw kinderen om verstandig met een pup om te gaan. Pups zijn kwetsbare, nog niet voldoende ontwikkelde jonge dieren. Laat uw kinderen nooit slepen met pups! Laat uw hond zelf uit! Een jonge hond moet niet door kinderen worden uitgelaten ook al denkt u dat uw kinderen dat wel aankunnen. Vaak hebben kinderen geen geduld en sleuren zij jonge honden met zich mee. Als uw pup andere honden tegenkomt weten zij niet wat ze doen moeten. Schrikt uw pup, dan weten ze niet hoe ze goed moeten reageren. Als uw hond wordt aangevallen door een andere hond kunnen uw kinderen in paniek raken. Zodoende kan een jonge hond voor zijn leven lang schade oplopen.

Een bench is een prachtige uitvinding en zeker niet zielig, tenzij een hond er de hele dag in opgesloten wordt. De pup went snel, als u de bench aantrekkelijk maakt door het eten in de bench te geven en er voor het slapen gaan een lekker botje in te leggen. Het gebruik van de bench helpt niet alleen bij het proces van zindelijk worden (een pup bevuilt zijn eigen nest niet) het geeft de pup ook de kans IMG_1729_1024voldoende te slapen in een rustige, beschermde omgeving. Rust en regelmatig slapen zijn voor een opgroeiende hond zeer belangrijk! Daarnaast is de pup in de bench veilig: hij kan geen kattenkwaad uithalen of zijn tandjes in de elektriciteitsdraden zetten. Het is verstandig uw kinderen te leren dat zij de pup niet mogen storen wanneer hij in de bench ligt. Een geschikte bench voor de Barbet heeft een lengte van ca. een meter en een hoogte van ca. 75 cm. Wanneer u gaat wandelen, houdt u dan aan de richtlijn van 5 minuten per wandeling voor elke maand dat de pup oud is. Als uw Barbet volgroeid is kunt u deze wandelingen ruimschoots opvoeren. Laat uw hondje gedoseerd kennis maken met andere honden, maar laat hem vooral niet lang uitbundig spelen met andere honden. Traplopen, in en uit de auto springen of achter een balletje aanrennen zijn in het beginjaar beslist af te raden. Verantwoorde voeding is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van uw pup. Uw fokker kan u hierbij adviseren. Zorg ervoor dat u uw pup niet overvoert. Ook overgewicht schaadt de botontwikkeling van uw hond.

WILT U MEER INFORMATIE?

Neem contact op