Rasinfo

INTRO

De Barbet (uitspraak barbè) of Franse waterhond, bestaat al eeuwenlang, maar verwierf pas sinds het einde van de 20e eeuw meer bekendheid buiten Frankrijk. De Barbet dankt zijn naam aan zijn baard (barbe is Frans voor baard).

Waar het ras oorspronkelijk gewaardeerd werd om zijn kwaliteiten bij de jacht op waterwild, wordt hij tegenwoordig ook gewaardeerd om zijn kwaliteiten als fijne huishond en om zijn anti-allergische vacht.

De Barbet kent geen ruiperiode. Natuurlijk worden de haren, net zoals bij de mens vernieuwd, maar dit gebeurt niet allemaal in één periode. Daardoor geeft dit geen allergieklachten.

De losse haren van de Barbet blijven in de vacht hangen en worden verwijderd tijdens de borstelbeurt.

RAS

toutes2012-10MediumDe Barbet is een middelgrote, goed gebouwde hond met een rustieke uitstraling. Zijn natuurlijk ogende en niet verharende gekrulde vacht komt voor in diverse kleuren. Eenkleurig zwart, bruin en geel, eventueel met witte aftekeningen. Alle schakeringen bruin en geel zijn toegestaan. De schakering dient bij voorkeur over het gehele lichaam hetzelfde te zijn. Hij is intelligent en heeft veel energie zonder een spoor van nervositeit.

KARAKTER

De Barbet is een uitgesproken vrolijke, vriendelijke, evenwichtige en leergierige hond die een sterke band ontwikkelt met de mensen waar hij mee samenleeft. Hij heeft veel energie, zonder druk te zijn en onderneemt graag wat met zijn baas.

Dankzij zijn sociale, vriendelijke en vrolijke karakter gaat hij goed met andere honden om. Maar hij onderscheidt zich vooral door zijn evenwichtige aard, wat hem naast werkhond vooral ook zeer geschikt maakt tot gezinshond voor mensen die de hond graag betrekken in hun dagelijks leven en bereid zijn om de nodige activiteiten met hun hond te willen ondernemen.

GEZONDHEID

De Barbet is een relatief gezond ras met een gunstige levensverwachting van 10-14 jaar. Er zijn geen specifieke rasgebonden gezondheidsproblemen bekend. Omdat er uit het verleden weinig gezondheidsgegevens beschikbaar zijn is de kennis op dit gebied onvoldoende om hier conclusies aan te onttrekken.

Nu en dan komt er heupdysplasie (HD) voor en heel zelden 2010-10-01 006elleboogdysplasie (ED), terwijl af en toe gevallen van primaire epilepsie worden geconstateerd.

Zoals vele rassen met lang behaarde oren, is de Barbet enigszins gevoelig voor oorontstekingen. Op dit moment komen er bij de Barbet geen of weinig ziekten (cataract/PRA/distichiasis/entropion) aan de ogen voor, toch blijft het raadzaam om de populatie op dit vlak te blijven volgen om toekomstige problemen te voorkomen. Erfelijke afwijkingen worden sporadisch gevonden in DNA onderzoek. Daarvan zijn Von Willebrand’s Disease (vWD) Type 1 en Progressive Rod Cone Degeneration (prcdPRA) de belangrijkste. Klik voor verdere details over de gezondheid van de Barbet op deze link.

De rasvereniging ontwikkelt een permanente enquête onder de Barbetbezitters om eventuele gezondheidsrisico’s tijdig op te sporen.

VERZORGING

De Barbet heeft een vacht die niet verhaart, maar uiteraard wel verzorging nodig heeft.

Een wekelijkse kam- en/of borstelbeurt is van belang, mede afhankelijk van de lengte en de structuur van de vacht. Tenzij de eigenaar het haar de Barbet heel lang wil laten groeien, dient de vacht gemiddeld eens in de drie tot vier maanden te worden ingekort.

De oren en nagels hebben ook verzorging nodig. Overtollige haargroei in de oren dient men weg te plukken om oorontstekingen te voorkomen.

Klik voor meer informatie over vachtverzorging deze link.

WILT U MEER WETEN OVER DE BARBET?

Neem contact op