Fokinformatie

U kunt, wanneer u het plan heeft met uw teef een nestje te gaan fokken of uw reu in wilt zetten voor de fokkerij, voor informatie terecht bij de commissie fokzaken.

IMG_5871

Als je een nestje wilt fokken met je prachtige, lieve geweldige Barbetteef moet je over een paar dingen nadenken. Heb ik er voldoende tijd voor, wanneer zou dat ongeveer moeten gebeuren, raak ik mijn puppies wel kwijt en hoe weet ik of ze naar de goede mensen gaan etc.etc.

Maar dit artikel gaat over de keuze van de reu. In feite moet je dan een hele reeks beslissingen gaan nemen. Zonder naar volledigheid te streven noemen we enkele punten.

1. Gezondheid

We  gaan er vanuit dat de a.s. moederhond aan alle eisen voldoet, d.w.z. de onderzoeken op heupdysplasie en op oogziektes zijn gedaan, en er zijn op dit gebied geen erfelijke ziektes naar voren gekomen.

Vervolgens informeer je bij de fokker waar je de hond kocht of er (inmiddels erfelijke) ziektegevallen van broertjes of zusjes van je hond bekend zijn en als het kan van de grootouders en de overgrootouders. Waren er vroegtijdige sterfgevallen en vooral ook de oorzaken daarvan.

2. Rasstandaard

Wat vind je zelf sterk/goed aan de bouw van je hond en komt dat overeen met de rasstandaard? Kijk eens goed naar je hond: Heeft ze een mooi hoofd, van voldoende breedte en een snuit die ietsje korter is dan de schedel? Heeft ze een goed gebit?

Een stevige nek, enigzins geronde ribben, voorborst, een rond achterlichaam en een passend aangezette staart met aan het eind een haak(je). Voldoende gehoekt voor en achter, met rechte benen en flinke voeten. Hoe staat het met de vacht? Gekruld, stevig, of juist wat golvend.

Lees de exterieurbeoordelingen  nog eens door van de shows die je gelopen hebt of andere inventarisaties waar je hond is beoordeeld. In het algemeen is het verstandig de rasstandaard nadrukkelijk mee te laten tellen.

Op grond hiervan besluit je wat je in ieder geval van de te kiezen reu verwacht. Moet de reu een bepaalde hoogte hebben? Moet hij veel pigment hebben of doet er dat niet zo toe omdat je teef goed gepigmenteerd is? Zou de vacht van je teef eigenlijk wel meer gekruld hebben mogen zijn. Heeft je teef een goed gangwerk en wil je dat graag voortgezet zien in de pups, dan zijn goede hoekingen voor en achter bij de reu ook wenselijk. En natuurlijk het hoofd van je teef, is haar gebit maar net aan, zoek dan een reu met een prima gebit. Bepaal wat je het belangrijkste vindt

3. Verbeteringen

Stel vast  wat jij de sterke punten van je teef vindt voor wat betreft haar bouw en wat je in het nageslacht wel zou willen verbeteren of minimaal handhaven. Kom je serieuze minpunten tegen,  kijk dan ook zeker naar haar nestgenoten om te zien of het meer in het nest voorkomt.

4. Karakter

Jij kent je teef het beste, is ze evenwichtig van gedrag, is ze gauw bang, of wellicht is ze niet zo zeer bang maar gaat de confrontatie niet zo snel aan. Of is ze juist aan de dominante kant. Is ze actief, waarin blinkt ze uit (neus, graag dingen bij je brengen, spelletjes, aan je voeten liggen, wandelen, hondensport, naast de fiets)

Mocht je teef aan de nerveuze kant zijn, heroverweeg dan of je met haar wilt fokken. Praat er over met de fokker van je teefje en ga na of dit ook voor haar nestgenoten geldt. Bij twijfel niet doen!

5. Advies

Als het kan. En bespreek je plannen ook eens met een ervaren (voormalige) fokker waarin je vertrouwen hebt. Mocht je die niet kunnen vinden, neem dan contact op met de commissie fokzaken.

6. Inteelt

De reu mag niet te dicht in de familie zitten, immers het ras is maar klein en we moeten oppassen voor teveel inteelt. Advies van de R.v.B. is om maximaal 5% bij 5 generaties aan te houden. Met de internationale database kun je dit heel gemakkelijk nagaan. Dit betekent soms dat we de reu wat verder weg moeten zoeken!

7. Informatie

Kijk bij de rasverenigingen (ook internationaal) en fokkers naar beschikbare reuen. Via alle foto’s en filmpjes krijg je een aardige indruk. Zie je een reu ziet als mogelijke kandidaat voor je teef, kijk dan via de database of hij al nageslacht heeft. Hoeveel, en hoe oud? Is dit wat gespreid zodat je ook over iets langere tijd kunt zien of het nageslacht gezond is.

In het algemeen raden we aan dat reuen na 1 of 2 keer dekken een wachttijd in acht nemen van bij voorbeeld een à anderhalf jaar Mocht hij in totaal al meer dan 8 keer nageslacht hebben verwekt dan valt hij af als kandidaat.

Ga zeker ook op shows kijken. B.v. op de Winner zijn er altijd relatief veel Barbets. Doe mee met wandelingen en leg contact met eigenaren van reuen, dan krijg je ook een indruk van het karakter en gedrag van de reu. Aarzel niet om meerdere reuen te gaan bekijken. Vraag  reueigenaren  nadrukkelijk naar eventuele bijzonderheden ten aanzien van gezondheid en gedrag.

De Barbetclub beseft heel goed dat er relatief weinig reuen beschikbaar zijn en we proberen ook meer eigenaren te bewegen hun reu een keer beschikbaar te stellen voor de fok. Het is daarbij ook nog zo dat een geschikte reu niet altijd titels hoeft te hebben; immers niet elke eigenaar is een fervent showganger, terwijl de hond misschien wel degelijk een kampioen zou kunnen zijn!

Een goede dekreu-keuze is gebaseerd op drie peilers: gezondheid, karakter en exterieur. Alle drie moeten oké zijn, maar als gezondheid en karakter top zijn, mag er best een KLEIN schoonheidsfoutje over het hoofd worden gezien, zeker zolang de populatie relatief klein is.

Het meest recente Fokreglement kunt u hier vinden.

WILT U MEER WETEN OVER HET FOKKEN VAN BARBETS?

Neem contact op