De Bevalling

De Bevalling

Benodigdheden voor de bevalling:

  • Werpkist: Zorg dat de hond zich prettig in de werpkist voelt, anders zal ze er niet in willen bevallen.
  • Handdoeken
  • 1 of enkele warmwater kruiken
  • Touwtjes voor afbinden navelstreng.
  • Betadine oplossing
  • Evt. slijmzuiger
  • Weegschaal

De volgende stap is het droogmaken van de pup. Het beste is als de hond dit zelf doet (dit is goed voor de moeder-pup binding). Weer is het zo dat vaak honden die voor het eerst een nestje krijgen niet naar de pup omkijken. Als de hond dus niet gaat likken moet u het pupje droogwrijven. Als het een gezonde pup is, zal hij snel beginnen met bewegen en piepen.
Als de pup droog is, moet de pup terug bij de hond gelegd worden. Na de pup wordt meestal de nageboorte geboren. Meestal zullen honden dit opeten. Dit mag de hond doen, u kunt echter ook de nageboorte weghalen. Honden krijgen namelijk vaak diarree van het opeten van de nageboorte.

Als het goed gaat zal de hond al het werk doen. Het is verstandig om voor een rustige omgeving te zorgen. Als het te druk in huis is, kan dat leiden tot vertraging van de bevalling. Meestal wordt als eerste de waterblaas uitgeperst. Vaak knapt deze in het bekkenkanaal. Dit is dan te zien omdat er plotseling een plas vloeistof uit de vulva loopt. Soms knapt hij niet en wordt hij heel uitgeperst. Laat deze waterblaas maar gewoon hangen (hoeft niet kapot gemaakt worden).

Na de waterblaas zal de eerste pup geboren worden. De pup wordt in de vliezen geboren. De hond moet vrijwel meteen de vliezen kapot bijten. Sommige honden doen dit niet. Vooral honden die voor het eerst een nestje krijgen weten niet wat hun overkomt en weten dus ook niet wat ze met de pup moeten doen. Het is dan belangrijk dat u zo snel mogelijk de vliezen breekt en van het hoofdje afhaalt. Maak dan ook meteen het mondje schoon (met een vinger). Als er veel slijm in het mondje zit kunt u evt. met een slijmzuiger dit wegzuigen. Als de vliezen van de pup af zijn kan de navelstreng afgebonden worden. Doe dit niet te ver van de pup (pups kunnen aan elkaar vast komen te zitten met een lange navelstreng. Na het afbinden kan de rest van de navelstreng afgeknipt worden. Ontsmet de navelstreng met wat betadine oplossing

Pups zullen vrijwel meteen opzoek gaan naar de tepel om te gaan drinken. Dit is heel goed. Door meteen te gaan drinken krijgen de pups direct de belangrijke eerste melk binnen die rijk aan afweerstoffen is. Verder wordt door het drinken van de pup het samentrekken van de baarmoeder gestimuleerd wat de bevalling bevorderd.

De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 pups is 45 minuten. De tijd zal aan het begin en aan het eind van de bevalling wat langer zijn. Honden kunnen tussen twee uitdrijvingen heel rustig zijn en soms zelfs in slaap vallen. Dit is normaal.

Als de pups geboren zijn is het verstandig om ze allemaal te wegen en dit goed bij te houden.