Vers vlees/KVV voeding

Standpunt Barbetclub aangaande vers vlees voor honden en gezondheid

Diverse publicaties in o.a De Telegraaf, Volkskrant kan bij gebruikers vragen oproepen aangaande de veiligheid van het voeren van vers vlees.

Het bestuur van de Barbetclub, wil u graag als volgt informeren;

Rauw vers vlees bevat bacteriën. Ook rauw vlees dat voor menselijke consumptie geschikt is, zoals filet american, carpaccio ed.

Iedereen weet, dat wanneer men vlees voor menselijke consumptie gebruikt en bereidt, je moet zorgen voor voldoende hygiëne om kruisbesmetting te voorkomen. Wanneer men voor het huisdier vers vlees; BARF of KVV, bereidt en dezelfde hygiëne toepast om kruisbesmetting te voorkomen, is de kans om besmet te worden met de aanwezige bacteriën nihil.

Daarbij hebben vers vlees gevoerde honden een lage pH-waarde (1-2) van het maagzuur. Deze hoge zuurgraad zorgt er niet alleen voor dat vlees en botten snel verteerd worden, maar ook dat er bijna geen bacterie, virus of parasiet door de zure maaginhoud heen kan dringen. Het vormt een natuurlijke bescherming tegen ziekteverwekkers zoals salmonella en wormen. Dus ook besmetting via ontlasting is, wanneer uw hond gezonde ontlasting heeft en geen diarree, nagenoeg nihil.

Wanneer kunt u wel besmet worden of ziek worden (er vanuit gaande dat u vers vlees vlees geeft aan een gezonde hond)?

  • Door onvoldoende hygiëne bij het bereiden van vers vlees;
  • Wanneer u of uw hond in aanraking komt met besmette ontlasting (overdracht)
  • Onvoldoende persoonlijke hygiëne (handen wassen na het uitlaten, verzorgen en spelen met uw huisdier)

Wat te doen om besmetting te voorkomen?

  • Ontdooi het vlees in de koelkast in een afgesloten verpakking;
  • Was je handen als je rauw vlees hebt aangeraakt;
  • Was je handen na contact met de geopende verpakking;
  • Was messen/bestek direct na gebruik met heet water en afwasmiddel;
  • Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten;
  • Gebruik niet dezelfde snijplank voor rauw vlees en ander voedsel, zoals groente;
  • Voorkom dat kinderen <5jr, ouderen of mensen met een verzwakte weerstand door ziekte in aanraking komen met het vlees, zij hebben een verhoogde kans op ziekteverschijnselen bij besmetting.

Overigens draagt 80% van de honden (vers of brokken dieet) en een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking een of meerdere van deze bacteriën al bij zich of wordt besmet via ongewassen groenten of op een andere wijze via oppervlaktewater (recreatie), zonder ziek te worden.

Wij zien als Barbetclub, zonder uitdrukkelijke waarschuwing nu of in de toekomst van het RIVM en/of NVWA, ook geen noodzaak om leden te adviseren geen vers vlees, BARF of KVV, te voeren.

Aangaande het veel besproken ESBL-enzym, het voeren van een biologische variant kan al een vermindering van 80% kans op besmetting geven. Dit geldt voor mens en huisdier!

Bronnen met betrekking tot dit onderwerp:

Waarschuwing vers vlees, de echte versie:

https://dierbewust.nl/waarschuwing-voer-je-hond-geen-rauw-vlees-de-echte-versie/

Tannetje Koning- Facebook: https://www.facebook.com/tannetje/posts/1151268044902636?fref=nf

Consumentenbond over ESBL: https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/antibiotica-in-vlees

RIVM over ESBL: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Kans_op_besmetting_met_ESBL_via_veehouderij_is_klein

RIVM Onderzoek overdracht bacteriën van dier naar mens – https://www.rivm.nl/dsresource?objectid=f8e25f45-148e-4456-b0a3-11938ea39622&type=org&disposition=inline