Barbetweekend Ameland bij Klaas Wijnberg

03 apr Barbetweekend Ameland bij Klaas Wijnberg

Na een wel heel stormachtige week komt het Paasweekend in zicht. Het weekend waarin 8 Barbets en hun baasjes naar Ameland afreizen om een introductieweekend mee te maken bij Klaas Wijnberg met zijn Stapcontact-methode.

Toen ik mijn Barbet Nux (Deesje du Laitier) in januari 2014 kon ophalen bij Dorine en Simen had ik het boek “De puppyfluisteraar” van Klaas al gelezen en vol goede moed begon ik aan de opvoeding. Wat een feest zo’n gezellige leuke pup in huis. Maar oei wat is het moeilijk om de opvoeding consequent vol te houden volgens de richtlijnen van de puppyfluisteraar. In het boek staat bijvoorbeeld dat een hond geen knuffeldier is, aaien is geen natuurlijk hondengedrag. Als je dan toch wilt aaien, dan doe je dat onder de kin en niet langer dan 5 seconden! Nou dat ging als snel heel anders met onze Nux, iedereen is dol op haar en ze wordt vaak langdurig geaaid en geknuffeld.

Het weekend begon met een lezing waarin Klaas duidelijk maakt dat alles draait om contact met je hond en de vraag: “Wat heeft de hond nodig van mij?” Een hond zal in balans zijn wanneer zij taken mag doen in overeenstemming met haar genenpakket.
Op zich klinkt dat allemaal best logisch en ik weet ondertussen best wel wat mijn Barbetje van mij nodig heeft: de vrijheid om heerlijk achter de eenden aan te zitten. Dat zit in haar genenpakket! De uitdaging blijkt toch wel dat ze dat jagen op mijn voorwaarden doet en niet op de hare.

Op zaterdag en zondag ochtend maakten we een wandeling met onze honden en Klaas en zijn hond genaamd Hohiti Ke (Hoe heet ie? Kee!). Het bleek dat Klaas ons allang geobserveerd had vanuit zijn raam en feilloos wist hij te vertellen dat de meesten van ons werden uitgelaten door onze hond en niet andersom!

Het zijn van die kleine duidelijke regeltjes waar Klaas zich aan houdt:
– Een hond is een hond en niks anders (dus gepoets en getuttel vindt hij niks en zoiets als troosten is helemaal ondenkbaar!).
– Je hebt honden en theemutsen (hetgeen zoiets betekent als: de theemuts laat geen gedrag meer zien waarvoor de hond oorspronkelijk gefokt is, een gruwel voor Klaas).
– Een hond voelt niet als een mens,  denkt niet als een mens en redeneert niet als een mens (daar mist de hond de hersenen voor).
– Het fundament is de relatie met je hond waarin de baas de 1ste in rang is (dus de hond volgt de baas en niet andersom).

Eenmaal op het strand, tijdens de wandeling gaf Klaas heel goed uitvoerbare tips met enorm snel resultaat. Zo moest ik mij verstoppen in de schaduw van de duinen. Na een paniekerige zoekactie was Nux inderdaad veel meer op mij gericht en minder op de vogels aan de kustlijn. Natuurlijk had ik me wel vaker verstopt, maar hier aan het brede Amelandse strand was het effect veel groter ook omdat Nux het terrein minder goed kent. Het was erg fijn om zo snel resultaat te zien en nu na 2 weken weer thuis is er echt nog steeds iets veranderd. Ik ben alerter op haar signalen en daardoor gaat ze veel minder haar eigen gang. Met regelmaat komt ze nu gewoon droog thuis na onze vroege wandeling in het park. De eenden hebben veel meer rust en dat vind ik prettig nu er zoveel kuikentjes zijn. Maar ook vind ik het heerlijk om te zien dat ze nog steeds helemaal vrijuit kan gaan, wanneer ik dat aangeef. Want daar geniet ik toch wel erg van, Nux die voor me uit holt en ondertussen alle eenden opjaagt die ze tegenkomt.

Kortom, ik ben nieuwsgierig geworden naar meer en ik overweeg om een week intensieve cursus te boeken bij Klaas.

Geschreven door Jacqueline Wouters

Geen reactie's

Geef een reactie