Fokkersoverleg en lezing ‘Bouw en beweging van de hond’

26 mrt Fokkersoverleg en lezing ‘Bouw en beweging van de hond’

Op 25 maart is het jaarlijkse Fokkersoverleg gehouden. Hiervoor worden alle clubfokkers en eigenaren die hun dekreu hebben aangemeld bij de club uitgenodigd. Uiteraard staat het overleg open voor alle geïnteresseerde leden, het was leuk om te zien dat er van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt door diverse leden.

Ook dit jaar was er door de Commissie Fokzaken een spreker gevraagd om in de ochtend een onderwerp te belichten wat voor fokkers interessant is. Dit jaar was dit de heer Wout Arxhoek, een keurmeester van diverse jachthondenrassen, die daarnaast met regelmaat een leuke, interactieve lezing houdt over de bouw en beweging van honden.

Hoewel de lezing over de bouw van de hond algemeen ging, is deze informatie natuurlijk ook bruikbaar voor de Barbet. Wat Wout keer op keer benadrukte: balans is functionaliteit. Een hond die in balans is, wordt gezonder oud dan een hond met grote constructiefouten. De bouw heeft zelfs invloed op het gedrag van de hond.
Hoewel onze Barbets in Nederland hun oorspronkelijke taak niet meer kunnen uitvoeren, is het doel van een fokker natuurlijk nog altijd om een hond te fokken die dit nog wel zou kunnen.

 

Bij het kijken naar de bouw, kijk je eerst naar het totaalplaatje. Zie je daarbij fouten, focus dan op de oorzaak van die fout. Niet zelden is de oorzaak van de fout terug te vinden in een ander deel van de anatomie van de hond. En, als je de oorzaak weet: wat is het gevolg?

Alle onderdelen van de hond zijn aan bod gekomen: de voorhand (schouderpartij, voorbenen), de achterhand (heupen, achterbenen) en de middenhand (ribben en rug). De opbouw van skelet, bespiering en de beweging is uitgelegd en aan de hand van foto’s hebben de aanwezigen een gevoel kunnen ontwikkelen voor het kijken naar honden, en dan vooral: is de hond functioneel gebouwd?

 

Dit jaar komt er geen samenvatting van de lezing beschikbaar, aangezien dit onderwerp zich daar niet makkelijk voor leent: dan zou de gehele ochtend genoteerd moeten worden, maar zonder het beeldmateriaal zegt het nog weinig.
De aanwezigen krijgen nog een hand-out van de lezing digitaal toegezonden.

Na een lekkere lunch werd het fokkersoverleg gehouden, waarbij onder andere teruggekeken is op de Nakomelingen dag in 2017, de Kampioenschapsclubmatch in 2017 en alvast vooruitgekeken is naar de Kampioenschapsclubmatch van 2018. Het verslag van het overleg komt op korte termijn beschikbaar op het inlog-deel van deze website, toegankelijk voor alle leden.

Een aantal feiten:
– sinds het eerste nest Barbets in Nederland in 2005 zijn er, tot en met 2017, in totaal 97 nesten geboren, waarvan 90 door fokkers die op dat moment clubfokker waren van de Barbetclub. Dit zijn in totaal 721 pups, waarvan 372 reuen en 349 teven.
– in 2017 zijn er 20 nestjes geboren, waarvan 18 gefokt zijn door clubfokkers. In totaal zijn er 157 Nederlandse Barbetpupjes geboren in 2017, 80 reuen en 77 teven.
– in totaal zijn er in Nederland 116 verschillende Barbets ingezet voor de fok, 59 reuen en 57 teven.

 

Geen reactie's

Geef een reactie