Verslag KCM 2021

25 sep Verslag KCM 2021

Eindelijk, na een heel jaar geen KCM, konden we onze leden weer uitnodigen voor het keuren van hun honden. Deze KCM zou een feestelijk tintje krijgen, omdat het de tiende was, maar door de coronaregels en de korte tijd voor de organisatie er van, hebben we dat achterwege moeten laten. De KCM werd gehouden op de manege Fjordhest-Gard te Hoenderloo op een zeer ruim weiland alwaar ook ruimte was gecreëerd voor het parkeren van de auto’s. De keurmeesters waren Astrid Straayer voor de reuen en Hildeward Hoenderken voor de teven. Zij werden respectievelijk ondersteund door de schrijvers Monja Hermans-Remmerswaal en Sandra Hooyer. Ringmeesters waren Jan Hooyer en Jan van Haren. Ook de reserve-keurmeester Wil Horstenbach was aanwezig.

De locatie had voldoende accessoires op twee ringen op te zetten en in het midden een tent waar de beide keumeesters en schrijvers redelijk ruim konden zitten. Het secretariaat was geplaatst onder een afdak aan de zijkant van de manege zodat de exposanten zich daar met in achtneming van de 1.5 meter afstand in de wachtrij konden begeven.

Start was wat vertraagd door een iets uitgelopen voorbereiding, maar na een verkort openingswoord konden de keuringen mooi op tijd beginnen. Ongelukkigerwijs startte de keuring van de Jeugdklasse van de teven in ring 2 te vroeg, daar de pups tezamen in ring 1 werden gekeurd. Echter, omdat iedereen een half uur eerder aanwezig was, lukte het toch iedereen op tijd in de ring te krijgen. De middag verliep redelijk rustig al waren op gegeven moment nogal wat mensen en honden op de weide rondom de ringen. Toch bleken de honden in de ringen hiervan weinig last te hebben. Op twee momenten viel er een korte maar flinke stortbui, verder bleef het droog en zonnig. Jammer was de stortbui op het moment van de BOB verkiezing, hierdoor stonden keurmeesters en exposanten met de honden in de stromende regen.

Voor veel mensen was dit de eerstekeer dat ze een hond kwamen keuren. De vereniging had voor iedere exposant een armband-nummerhouder met daarin het nummer van de plaatsing. Op sommige momenten tijdens de keuringen was het de exposanten niet duidelijk wat er in de ring gebeurde. Tevens bleek dat de communicatie van zowel de ringmeesters als de keurmeesters naar de deelnemers soms niet geheel duidelijk of voorkomend gebeurde, wat bij enkele deelnemers een wat wrange nasmaak achterliet. Als vereniging willen we hiervan leren en zullen we onze best doen bij een volgende KCM de deelnemers beter te begeleiden en duidelijker verslag doen van wat in de ringen gebeurt.

Verwerking van de keuringsrapporten verliep verder prima, vooral vanwege de inzet van het secretariaat dat de rapporten fotografeerde en daarna uitreikte aan de exposanten. Op basis van de keuringsrapporten bleek dat 37% van de geshowde honden een waardering UITMUNTEND kregen (9 reuen en 11 teven). Daarentegen werden 3 honden gediskwalificeerd (2 reuen vanwege gedrag, 1 teef vanwege linguoversie van het gebit). Slechts 5 honden kregen de waardering GOED, dus merendeel werd met ZEER GOED gewaardeerd. Bij ongeveer 30% van de gekeurde Barbets werd door de keurmeester te weinig beenlengte geconstateerd verspreid over de diverse klassen. Behalve 1 reu waren dit voornamelijk teven.

Quaciëndas Royal Diamonds Belle van Greet Los-Romeijn werd verkozen als de beste pup, Philou v. Budilium Hof van Rinie Leenen als beste jeugdhond. Frajda Sabio Perro van Ingrid Möhlmann werd aangemerkt als de beste teef. De beste reu en de best of best (BOB) was Nuphar’s Game On, een reu geboren op 23-1-2019, en afkomstig van de kennel van Anne Plomp en Wouter Lemmen.

Gezien de omstandigheden en de nog geldende coronaregels, vinden wij de KCM zeker geslaagd al blijven er, zoals hierboven aangegeven, nog verbeterpunten waarmee we aan de slag moeten gaan. Daarbij hopen we dat jullie als deelnemers het ook een plezierige dag vonden, ook al heeft de keuring niet meteen gebracht wat je er van verwacht had. Volgend jaar zijn er weer nieuwe kansen op een door onze vereniging te organiseren KCM, die daarbij een extra feestelijk karakter gaat krijgen vanwege het feit dat we de tiende KCM gepasseerd zijn. Dus hou het nieuws van de Barbetclub in de gaten en schrijf je straks ook weer in!

Geen reactie's

Geef een reactie